Docu: Talkin’ Blues | Zoektocht naar de nalatenschap van Harry ‘Cuby’ Muskee

Een nieuwe documentaire van televisiemaker Jan Douwe Kroeske (van oa 2 Meter Sessies)
met bijdragen van onder meer Erwin Java, Barry Hay, DeWolff, Johan Derksen

Op 11 juni 2011 stond Harry Muskee, frontman van de legendarische Drentse bluesband Cuby + Blizzards [C+B], voor de laatste keer op het podium. Op het eigen festival Groeten uit Grolloo vierde de invloedrijke bluesartiest twee dagen lang zijn zeventigste verjaardag. Enkele maanden later -op 26 september 2011- overleed Muskee na een kort ziekbed in zijn woonplaats Rolde.

Tien jaar na dato gaat televisiemaker Jan Douwe Kroeske in een nieuwe documentaire op zoek naar de nalatenschap van de man, die in de jaren zestig het Nederlandse muzieklandschap een ander aanzien gaf; leeft het werk van Muskee nog? Wat zocht hij in de blues? En kan zijn werk een nieuwe generatie muzikanten inspireren? Kroeske steekt zijn licht op bij nauw betrokkenen van Muskee, zoals diens oude vriend en blueskenner Johan Derksen, latere Blizzards-gitarist Erwin Java, Golden Earring-zanger en goede vriend Barry Hay en weduwe Douwina Oosterhof. Ook spreekt Kroeske in Drenthe af met enkele hedendaagse muzikanten uit heel Nederland, zoals DeWolff, om over de blues te praten en te luisteren naar hun interpretatie van een nummer uit het repertoire van Muskee. Met fragmenten uit/afkomstig van o.a.: Documentaire C+B 40 jaar The Blues, 2 Meter Sessies met Cuby + Blizzards en nooit eerder uitgezonden beeldmateriaal. Daarnaast zal de documentaire ouder bronmateriaal van Cuby + Blizzards en Harry Muskee bevatten en filmische sfeerbeelden van Drenthe. De documentaire wordt op 26 september -de tiende sterfdag van Muskee- uitgezonden op NPO 2 extra en daarna on demand via NPO Start.

Foto: Rudy Leukfeldt

Het idee voor het maken van de nieuwe documentaire is ontstaan bij festivalorganisator Johan Kleine (TakeRoot, Groeten uit Grolloo 2011) en Wim Entzinger (Stichting Erfgoed Harry Muskee). In samenspraak met de provincie Drenthe, die de documentaire mede mogelijk maakt, is vervolgens contact gelegd met Jan Douwe Kroeske. Jan Douwe Kroeske heeft Harry Muskee in de jaren ’80 en ’90 meerdere malen te gast gehad in z’n radio- en televisieprogramma 2 Meter Sessiesvoor live opnames en interviews. Het contact met Muskee bleef al die tijd en dat mondde in 2006 uit tot de door Kroeske geproduceerde documentaire ‘C+B 40 jaar The Blues, met mooie en stoere verhalen, met Muskee als hoofdverteller, met zompige feiten van tijdgenoten, vermengd met oude en nieuwe opnames. Die documentaire werd uitgezonden door de VPRO (2006) en NTR (2011).

Productie:  Double 2

Talkin’ Blues

De documentaire wordt op 26 september 2021 uitgezonden op NPO 2 extra, gratis te bekijken op KPN (kanaal 88), Ziggo (Kanaal 222) en online via NPO Start.

2 Meter Sessies opname van Cuby + Blizzards met ‘Another Day, Another Road’.

Dit nummer is oorspronkelijk uit gebracht in 1967 op de beroemde elpee “Groeten uit Grollo”. Deze televisie-opname uit 2005 vond plaats in de boerderij in Grolloo waar Harry Muskee in de 60’s enkele jaren woonde. Sinds 2011 is hier het C+B Museum gevestigd.

Barry Hay vertelt aan Jan Douwe Kroeske over z’n vriend en buurman Harry Muskee (2021)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.