Ida Mae | Eigenzinnig en vastberaden

Ida Mae, afkomstig uit Norfolk, UK, is een akoestisch alt-folk duo bestaande uit het echtpaar Chris Turpin en Stephanie Jean. Het stel dankt haar invloed aan het geluid van Americana en Deep South bluesrock. Chris en Stephanie duiken voor het eerst op in de Britse alternatieve rockband Kill It Kid, een band die in 2009 algemeen wordt erkend als één van de beste nieuwe acts van 2009. Met Kill it Kid brengen Chris en Stephanie drie goed ontvangen albums uit maar in 2019 stopt de groep en richten Chris en Stephanie, inmiddels getrouwd, een nieuwe band ,Ida Mae,  op. In Kill it Kid was hun voorliefde voor oude stijlen al duidelijk. In de zang van Stephanie hoorde je de oude vocale jazz, de inspiratie voor Chris’ rauwe gitaarstijl was evident en de naam van de band is ontleend aan een nummer van Blind Willie McTell.

Ida Mae (Chris & Stephanie-Jean Turpin) by Dean Chalkley

Het stel blijft singles uitbrengen waaronder Raining for You en Deep River met Marcus King. Het tweede album, Click Click Domino verschijnt in 2021 en ook hier gaan ze de samenwerking met Marcus King weer aan.  In 2022 brengt Ida Mae het live album Live Under The Chalk Horse uit en in augustus 2023 verschijnt het nieuwste album Thunder Above You, met wederom een samenwerking met Marcus King. Ida Mae is eigenzinnig en vastberaden, wandelt niet over gebaande paden maar bouwt desondanks aan een stevige reputatie. Deze zomer komen ze, met hun piepjonge dochtertje Cassie, naar Nederland. Het is Chris Turpin die vandaag het woord doet, want Stephanie is druk in de weer met de jongste telg van de familie.

“Na Kill it Kid is het niet gestopt. In feite begon het toen pas. Ida Mae ging razendsnel van start en al gauw verhuisden we van Londen naar Nashville. Het voelde als een totaal ander leven. Het was alsof we onze tienerjaren in een rock-‘n-rollband woonden en nu, als volwassenen, verhuisd zijn naar Ida Mae. Wij hadden ons management in Nashville. Destijds werden we gecontacteerd door Seymour Stein van Sire Records, Warner Music Group. Daarmee kregen wij ook onze visa voor de Verenigde Staten. We woonden op dat moment in Londen, op een zolderkamer in Holloway en dachten, waarom niet? Er gebeurde daar zoveel in de scene, het was eigenlijk gewoon heel logisch om die stap te zetten.”

Ida Mae (Chris & Stephanie-Jean Turpin) by Dean Chalkley

Norwich

Met Kill it Kid maken ze drie veelgeprezen albums maar in 2019 houden Chris en Stephanie het voor gezien en kiezen hun eigen weg. “Met die drie albums waren we gebonden aan al die platencontracten met alle gevolgen van dien. Daarbij komt, dat we in de loop van de tijd zijn gegroeid. We waren nog maar kinderen toen we begonnen met Kill it Kid en het ging een kant op waar wij ons niet meer in konden vinden. We wilden ons niet concentreren op het heavy rock-gedoe. Daar hadden wij geen zin in, nooit gehad ook. We hadden genoeg geld om een paar maand te overbruggen en zijn toen akoestische nummers gaan schrijven. We wilden onderzoeken of onze twee stemmen en een akoestische gitaar interessant genoeg zouden zijn. We zijn in die tijd verhuisd naar mijn geboorteplaats Norwich. Daar zijn we, onder een andere naam, elke zondag in een kleine pub gaan spelen. Het was een ruige plek, het publiek dat daar kwam bestond vooral uit motorbendes en kloeke vissers. We begonnen voor een man of vier en dat is uitgegroeid naar een publiek van ongeveer zeventig man. Daar is Ida Mae ontstaan.”

Nashville

Ida Mae (Chris & Stephanie-Jean Turpin) by Dean Chalkley

Ze zijn beiden 27 jaar oud wanneer ze vertrekken naar Nashville. In eerste instantie voelt het vooral als een tournee van vier jaar maar wanneer de pandemie toeslaat realiseren ze zich dat ze wel degelijk in Nashville wonen. “Het is een rijke ervaring. In het begin traden we overal op, we zeiden op alles ja en speelden zelfs nog voor gratis t-shirts. We reden met de auto, gitaar achterin, overal naar toe en hebben veel gezien. Amerika is in feite nog steeds een wild land met behoorlijk wat groeipijnen. Het is te gek om een klein beetje deel uit te maken van die cultuur. Wanneer je opgroeit als Brits jongetje in een buitenwijk raak je op een vreemde manier verliefd op de Amerikaanse rock-‘n-roll. Voor mij was dat de vroege countryblues, ik ben opgegroeid met folkmuziek, zoals John Martyn. Later veranderde dat in Led Zeppelin en Jimi Hendrix en vervolgens al snel in Robert Johnson, Son House en Fred McDowell. Op mijn vijftiende speelde ik muziek van artiesten als Reverend Gary Davis. Ik was helemaal weg van die muziek en die verhalen dus toen ik zelf begon te schrijven gebruikte ik dat bijna als een escapisme: ik schreef als klein kind steeds verhalen over wilde Tom Waits-achtige personages om zo in een andere wereld te duiken. Toen ik in Nashville kwam, werden die verhalen werkelijkheid. Het was een bijzondere ervaring om hier te schrijven voor Click Click Domino omdat de verhalen waarvan ik droomde of waarover ik had gelezen uit zijn gekomen. Wanneer ik iets heb geschreven ben ik natuurlijk zelf heel erg enthousiast. Gelukkig is daar dan Stephanie.

Zij is de editor, de harde realiteit en een serieus filter op wat ik aan het doen ben. Daarbij schrijft ze fantastische melodieën: zij maakt op de piano al de rode draad van een nummer. En ik denk dat de combinatie van een mannenstem en een vrouwenstem heel veel opties voor ons opent. Een nummer kan, afhankelijk van een stem, een totaal ander perspectief krijgen. Het is echt mooi om daarmee te kunnen spelen.”

Marcus King

Op het album Click Click Domino speelt Marcus King een aantal nummers mee. Tijdens die sessies is het nieuwe nummer van Ida Mae ft. Marcus King, When Eden Was My Girl, ook opgenomen. “Toen we naar Nashville verhuisden, werden we daar ondergedompeld in een zes en een halve week durende tour met Marcus King, daar zijn we goede vrienden geworden. Toen iedereen met huisarrest thuis zat vanwege de pandemie heb ik hem gevraagd of hij langs wilde komen om een aantal nummers in te spelen. Binnen een uur stond alles erop. Dit nummer heeft om de één of andere reden het album niet gehaald. Nu hebben we hem uitgebracht voor het volgende album.”

Meeslepende ervaring

De muziek van Ida Mae klinkt als een reis. Het combineren van oude en nieuwe culturen, het verkennen en overschrijden van grenzen. Het verhaal van de muziek is het verhaal van Ida Mae.
“Niemand hoeft ons noodzakelijkerwijs 12 bar Blues op resonators te horen spelen. Er zijn genoeg fantastische artiesten die dat al doen. Wij zijn altijd heel speels geweest in wat we doen. Kijken hoe ver je kan gaan met de effecten van een 12-snarige resonator en een Juno uit de jaren 80 om zo een ander landschap te creëren. Op het nieuwe album werkten we samen met producer Ethan Johns. Hij nam zijn Moog Drum Machine mee en deed daar een paar rare dingen mee. Er is bij onze muziek altijd iets dat een beetje afwijkt, daar struikelen we graag over. Het is een soort van creatieve standaard dat we graag platen maken die live klinken, niet ingestudeerd en heel intiem. Dat is hoe de album klassiekers waar wij zo weg van zijn ook werden gemaakt. Die werden in drie of vier opnames gemaakt. Er werden twee nummers per dag opgenomen en de zang werd daarna live vastgelegd. Ik geloof echt dat je de luisteraar dan meeneemt op reis, je nodigt ze uit in je kamer. Op ons nieuwe album Thunder Above You, is het echt een meeslepende ervaring waarbij de luisteraar het geluid van de muren hoort weerkaatsen, ons fouten hoort maken en leert hoe een nummer in elkaar zit. We zijn ooit op straat begonnen, we moesten wel als onafhankelijke artiesten. Inmiddels hebben we bij twee grote labels getekend maar we hebben ons daarin wel een weg moeten banen. We vinden het gewoon belangrijk dat dit soort platen gemaakt blijven worden. De trieste realiteit is dat maar weinig mensen de kans krijgen om in de commerciële wereld te spelen, op te treden en te oefenen, waardoor ze nooit in de gelegenheid zijn om met een producer live op te nemen in een mooie studio. Wij hebben ontzettend veel geluk gehad, want het is denk ik een wonder wanneer je de kost kan verdienen met muziek. Ik ben opgegroeid met een alleenstaande moeder die pianolerares was en ik vond het altijd relatief verbazingwekkend dat ze daarmee de rekeningen kon betalen. Maar het is niet alleen geluk want achter de schermen in de muziekscene gebeurt ontzettend veel. Een enorme dosis vastberadenheid, logistieke planning, de waanzin om te denken dat je dit ooit gaat lukken. We hebben onze weg daarin moeten forceren en onderweg leek het regelmatig of we op het randje van de afgrond stonden maar je doet het omdat je niet anders kan, zo voelt het voor ons in ieder geval.”

Ida Mae (Chris & Stephanie-Jean Turpin) by Dean Chalkley

Logistieke uitdaging

En midden in dit stormachtige avontuur wordt het stel vader en moeder. Dochter Cassie is nu bijna een jaar oud, het lijkt een onmogelijke opgave een kind groot brengen tussen de opnamen en de tours door. “Onze manager had ook twee kinderen en kon ons helpen met de kinderopvang. Ze zei, wanneer je over kinderen nadenkt, is dit misschien het goede moment. Stukje bij beetje zijn we erin gegroeid en het is nu gewoon een deel van ons leven. Toen Stephanie zeven maanden zwanger was, hebben we het album opgenomen. En hoewel Cassie nog heel klein is, hebben we toch besloten om een album tour van een jaar te gaan doen. We zien wel wat er gebeurt. Wanneer het goed gaat is dat fantastisch, wanneer het een ramp wordt en ze vindt het verschrikkelijk, dan moeten we op den duur wat anders verzinnen. Het is natuurlijk een forse reis voor haar maar ik denk dat ze tot nu toe gedijt in de buurt van mensen en in nieuwe situaties. Op haar eerste verjaardag toeren we in Colorado met The Wood Brothers dus dat wordt sowieso leuk en ja, in september gaat ze ook mee naar Tuckerville in Nederland. Logistiek is dat wel een uitdaging en tijdens de shows hebben we oppas nodig maar tot nu toe gaat dat allemaal redelijk goed.”

Intens

Het hebben van een gezin, een jonge dochter heeft uiteraard invloed. Niet alleen logistiek maar ook op de manier waarop je naar de wereld en naar je leven kijkt. In hoeverre worden hierdoor de muziek en de verhalen van Ida Mae beïnvloed? “Het laatste album is geschreven voordat ze werd geboren, waardoor er een soort van cliffhanger in de teksten zit. Sinds haar geboorte heb ik wel weer wat stukjes geschreven en er is wel degelijk iets veranderd. Het ongecontroleerde Bonnie en Clyde-achtige leven lijkt niet meer zo aantrekkelijk. Hoe het mijn teksten uiteindelijk zal beïnvloeden weet ik nog niet maar het is zeer zeker een andere realiteit. Wanneer je een dochter hebt kom je heel dicht bij een hele pure emotie, want dat is wat een kind met je doet. Dat heeft onze liveoptredens al beïnvloedt. We zijn ons er nog meer van bewust dat we staan te spelen voor andere mensen, met hun eigen emoties en dat terwijl Cassie in de coulissen ligt. Dat maakt het allemaal heel intens. Ik ben meer geworteld, ook al leven we met een baby aan de andere kant van de wereld uit een koffer, het voelt toch als thuis.”

Eigen maatstaven

In augustus verschijnt het album Thunder Above You. Het zal met name digitaal verspreid worden en in een beperkte oplage op vinyl.
“Ik heb geen idee hoe het ontvangen wordt, dat kan op zoveel verschillende manieren maar voor ons is dat niet echt belangrijk. Gisteren keek ik naar een documentaire van The Grateful Dead en daar maakt Bob Weir een punt waar ik me heel goed in kon vinden. Zij zijn nooit in de mode geweest maar hebben zichzelf altijd beoordeeld naar hun eigen maatstaven. Tijdens onze jaren in Kill it Kid bewogen we aan de rand van de scène, nu hier in Nashville is dat weer het geval. We brengen dit album voor het eerst onafhankelijk uit, dat is een droom die uitkomt maar dat betekent ook dat je de krachten achter een label mist. We weten nog niet wat dat gaat betekenen maar ik hoop dat de mensen het oppikken want ik heb sterk het gevoel dat op dit album een aantal van de beste nummers staan die ik ooit heb geschreven.”

Ida Mae speelt op zaterdag 9 september tijdens het festival Tuckerville in Het Rutbeek Enschede.

Tickets via: www.tuckerville.nl

Website Ida Mae:

Het album Click Click Domino en chasing Lights zijn te verkrijgen via:

PLATOMANIA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.