Dé Blueskrant TIPT…

Dudley Taft – Guitar Kingdom | 28 april 2023 – Taft Enterprices

De levenslange muzikale droom van bluesrocker Dudley Taft is vanaf zijn 12e jaar gedefinieerd en gedreven door de gitaar. Guitar Kingdom is dan ook niet alleen het motto, maar ook de titel van zijn nieuwste album. Met zijn nieuwe album ‘Guitar Kingdom’ dat de gitarist, zanger en songwriter uit Cincinnati, Ohio omschrijft als zijn meest persoonlijke en autobiografische, zet Taft de volgende stap naar de bluesrocktroon. Deze keer neemt zijn classic rock liefde echter aanzienlijk meer ruimte in beslag dan zijn blues passie. Maar toch is op sommige tracks duidelijk te horen dat de blues de basis is van zijn werk. Black And Blues, de opener, is bijvoorbeeld een perfecte hybride van beide werelden. Het nummer begint als een typische Texas shuffle à la Stevie Ray Vaughan, maar gaat naadloos over in een pakkend AOR-nummer. Old School Rocking, met een kenmerkende riff, raakt dezelfde snaar.

In het nummer keert Taft terug naar zijn jeugd en vertelt over zijn eerste liefde: rock-‘n-roll! Het nummer kun je ergens tussen Alice Cooper en ZZ Top plaatsen, geschikt voor een les in Jack Black’s, School of Rock. De grootste kracht van Dudley Taft is ongetwijfeld zijn talent voor het vinden van onderscheidende, frisse riffs. Met deze punchy rockriffs, grijpt hij de luisteraar meteen bij de lurven en trekt ze direct de nummers in. De krachtige bluesrocker Oil and Water bewijst het. Een hoogtepunt! Het titelnummer van het album is ook een pakkende rocker. Het nummer met het grootste hitpotentieel, Favorite Things, werkt op een vergelijkbare manier en is een verbluffende stamper – in dezelfde klasse als Bad to the Bone van George Thorogood. Get Stoned wordt gekenmerkt door een monsterriff. Misleid door luchtige, lichte flamenco-licks op de akoestische, doorbreken de zware riffs de relaxte sfeer en mond uit in een kunstzinnig, contrastrijk en veelzijdig rocknummer.

Met de ballad Still Burning, haalt de gitarist even de druk van de ketel, wat het album een goede dramaturgie geeft.  Darkest Night komt ook in een gematigd tempo. Muzikaal gezien een langzame rockballad, maar met een serieuze inslag en politieke achtergrond. Het nummer Quitter Never Wins van Tinsley Ellis maakt al vele jaren deel uit van Dudley Taft’s live repertoire. Dit plechtige bluesnummer is de passende afsluiting van het zeer uitgebalanceerde en feel good album Guitar Kingdom.

https://www.dudleytaft.com/

Foto: Stefan Schipper

Dudley Taft – Simple Life

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.