Eerste namen 10e editie C-Blues Festival

Helaas kon de editie afgelopen jaar niet doorgaan dus liet de 10e editie van het C-Blues festival in Cultuurhuis Heerlen nog een jaartje op zich wachten. Zaterdag 30 oktober 2021 is het dan toch zover. De programmering en presentatie liggen zoals altijd in handen van ‘Mr. Blues’ John Hendrix. John mocht onlangs een landelijke bluesprijs in ontvangst nemen. Eigenlijk wilde de 72-jarige organisator van Southern Bluesnight in Heerlen er na bijna een kwarteeuw de brui aan geven. Maar hij heeft zich bedacht: ‘Mr. Blues’ gaat voorlopig door. Onder andere dus ook met het presenteren en programmeren van de 10e editie van C-Blues in Cultuurhuis Heerlen.

We kunnen de eerste namen van dit festival hier alvast bekend maken.

Big Bo Bluesduo
Big Bo en Marco Oonincx gaan samenwerken in een gloednieuw bluesduo. Samen spelen zij traditionele Blues, vroeg werk uit de Chicago era, Piedmont en Ragtime styles uit de jaren ’20 – ’50. Verwacht vooral veel “nieuwe” uitvoeringen van klassiekers, maar ook eigen nummers.

Meervoudig award winnaar Bo Brocken (1966, artiestennaam: Big Bo) speelt al meer dan 30 jaar zijn blues met hart en ziel. Met zijn ongepolijste, soulvolle stem begeleidt hij zichzelf op akoestische en elektrische gitaar, steel dobro, “cigarbox” gitaar, mondharmonica, snare drum, hi-hatt en bassdrum. Het leven heeft zich aan Bo niet altijd van zijn mooiste kant laten zien. Deze levenservaring weet hij gepassioneerd te vertalen in de uitvoering van zijn muziek. Inmiddels op 52-jarige leeftijd klinkt Bo authentiek en doorleefd, een ervaring die men niet snel vergeet.

Marco Oonincx (Contrabas) is onder meer bekend van zijn werk met vele -internationale- grootheden uit de Blues. Ook speelde hij ruim 10 jaar bij The Fortunate Sons.

© Vera van Faassen
© Bert Lek

Robbert Fossen & Thomas Toussaint
De award winnende Robbert Fossen en Thomas Toussaint vormen een ijzersterk duo dat klassieke Chicago Blues met veel diepgang ten gehore brengt. Doeltreffend gitaarspel, zang met een ongekende beleving, een steady kickdrum aangevuld met verduiveld goed harmonicaspel.

Robbert (1969) won in 2014 de Blues Award voor beste blueszanger van Nederland. Ook voor 2016 is hij weer genomineerd voor deze titel. In 2013 behaalde hij als eerste en enige Nederlandse blues-act ooit de finale op de prestigieuze International Blues Challenge in Memphis. Begin 2017 haalde hij hier de halve finale. Robbert heeft meerdere bands en duo’s. Robbert deelde met vele Amerikaamse blues-artiesten het podium, onder andere bij door hem georganiseerde tours met deze artiesten. Enkele namen: Magic Slim, John Primer, Tail Dragger, Willie Kent, Melvia ‘Chick’ Rodgers, Lil’ Jimmy Reed, Lola Gulley, Willie Buck e.a.

‘Blues youngblood’ Thomas Toussaint (1990) is één van Nederlands beste harmonicaspelers op dit moment, ondanks dat hij eigenlijk pas drie jaar speelt; hij heeft dan ook de Blues Award 2016 voor beste harmonicaspeler gewonnen. Thomas beheerst vele stijlen en technieken van spelen. Met hulp van een aantal gerenommeerde Amerikaanse spelers heeft hij zich dit door serieuze studie eigen gemaakt. Met zijn eigen Thomas Toussaint Band en vele gastoptredens heeft hij al de nodige ‘kilometers’ gemaakt om zich als frontman, sideman èn bandleider staande te houden. Deze ‘kilometers’ maakt hij onder andere met internationale artiesten John Primer en Tail Dragger; daarnaast met Neerlands’ Robbert Fossen, Eric Jan ‘Mr Boogie Woogie’ Overbeek, ‘Little Steve’ van der Nat en ‘Fat Harry’ Dorth.

The Dibs
The Dibs is een nieuwe Rhythm’n’Bluesband met en twist of soul uit het Belgisch/Limburgs grensgebied. De leden hebben veel ervaring en speelden in bands als The Rhythm Bombs, The Harmony Two Tones, Black Cat Biscuit, King Mo, The Electrophonics, Extra Napkins, Doghouse Sam. Ze verkennen de randen van de blues en Mengen deze met soul, swing en rock’n roll variërend van Bobby Blue Bland tot Donny Hathaway of Nick Curran. Peter’s soulvolle stem doet je denken aan Darrel Nulisch en Stanley’s guitar-style heft invloeden van de shows deep West coast scene. Voeg daarbij Colly’s Hammond- and piano bij en dan heb een volle sound.. De ritmesectie wordt gevormd door de Gomez-brothers.

De presentatie is in handen van John Hendrix.

Het C-Blues Festival vindt plaats op zaterdag 30 oktober 2021 in Cultuurhuis Heerlen aan de Sittarderweg 145 te Heerlen (L).


Kijk voor meer info, aanvangstijden en tickets op de website van Cultuurhuis Heerlen. www.cultuurhuisheerlen.nl