Sem Jansen

Nieuwe voorstelling Who the F*ck is Britt?! en nieuw album Uncle Sem

© Rijno Boon Photography

Who the F*ck is Britt?!

Op 12 januari 2023, was de premiere van de voorstelling Who The F*ck is Britt?! in de Cacaofabriek in Helmond. Het is een prachtige voorstelling geworden. Een puur en oprecht verhaal over verdriet, pijn, angst, hoop, bevestiging en ouder worden. Het verhaal wordt verteld door Sem, aan de hand van beelden die de afgelopen vier en een half jaar zijn gemaakt door de Transketeers en natuurlijk door de songs, begeleid door de muzikanten van de Leif de Leeuw Band. Ook gaat Sem in duet met zijn vroegere zelf, die tijdens de voorstelling op het scherm aanwezig is. De muzikanten laten zich van een hele andere kant zien want qua genre is het echt Americana waarbij Leif de Leeuw pedal steel gitaar, mandoline en akoestische gitaren speelt, Tim Koning drums, Joram Bemelmans percussie, vibraphone en glockenspiel, Boris Oud bas en contrabas en Willem ’t Hart toetsen. Uiteraard was er een glansrol was weggelegd voor Admiraal. Hoewel er over dit onderwerp al het één en ander in de media is, zoals het programma Hij, Zij, Hen, stopt het verhaal vaak wanneer de medische stappen klaar zijn terwijl het volgens Sem pas dan allemaal begint. “Ik denk dat we met zo’n voorstelling mensen juist kunnen meenemen in die gevoelswereld, wat het inhoudt voor iemand persoonlijk.” Aldus Sem.

© Rijno Boon Photography

Uncle Sem

Het album Uncle Sem bevat twaalf songs, waarbij zes nummers zijn ingezongen door Britt en zes nummers door Sem. Bij een aantal nummers zingt Sem een duet met Britt.

Voordat Sem zijn transitie start is al duidelijk dat dit veel impact zou gaan hebben op zijn zangstem. Doodeng vind hij dat maar hij weet ook dat de band achter hem staat en er vertrouwen in heeft. Los van deze angst zien zij ook een kans want een album waarop duetten met jezelf in twee verschillende vormen te horen zijn was volgens hen tot op heden nooit eerder gedaan!

In 2018 gaat de band met Britt de studio in en neemt een half album op.

“Het was een mooi maar ook heftig proces. Ik kan me nu bijna niet meer voorstellen hoe ik me toen voelde. Zo waren er de emoties – omdat de nummers gingen over mijn diepste gevoelens; de euforie – want na de laatste opname zou mijn testosteron behandeling eindelijk van start gaan; de angst – want de buitenwereld zou ik het ook pas dan vertellen en de vermoeidheid – want wat waren de jaren voor mijn transitie pittig. En wat was het een enorm contrast toen we in 2022 terugkwamen in de studio. Onze band had zich met Willem op toetsen en Joram op drums en percussie uitgebreid van vier naar zes leden, mijn stem was een octaaf lager en de songs waren volwassener en beschouwender. De hele club mensen van de eerste opnames waren er ook weer bij en het was fijn ze te zien zonder zorgen op mijn schouders. En dan, na vijf jaar, is het album Uncle Sem er ineens. Best wel een big deal want ook al kan ik de rest van mijn leven nog albums maken, er gaat er nooit meer een zijn die zo persoonlijk en uniek is als deze.”

Dé Sem Jansen

De Blueskrant maakte in samenwerking met Sem een krant die bij de voorstelling gratis is mee te nemen. In deze krant staat een interview met Sem zelf, met The Transketeers en quotes van de Leif de Leeuw Bandleden en het management. Daarnaast een overzicht van instanties en een boekenlijst en een fotoverslag van de voorstelling. Fijn om mee naar huis te nemen wanneer je de voorstelling hebt gezien en op je in hebt laten werken voor vragen, extra informatie of om iemand in je omgeving op de hoogte te brengen.

Het album, zowel op cd als op vinyl, is vanaf vandaag verkrijgbaar in de platenwinkels, via de streamingdiensten, bij de merchandise na de voorstellingen of via de webshop van Sem Jansen.

Wil je naar Who the F*ck is Britt?! kijk dan hier voor een voorstelling bij jou in de buurt via www.semjansen.com