IBC en EBC verplaatst

Big Bo en Harlem Lake maken zich op voor hun internationale doorbraak

De 37e International Blues Challenge is verplaatst naar 6-9 mei 2022. Tientallen internationale bluesacts strijden in Memphis Tennessee USA om de eer van ‘Beste Blues Act 2022’ Voor Nederland is niemand minder dan multi-award winnaar Big Bo afgevaardigd om Nederland te vertegenwoordigen. Big Bo kent de weg in Memphis aangezien hij in 2016 ook al deelnam aan de IBC

Ook de European Blues Challenge gaat door tussen 2 en 4 juni in Malmö Zweden. Harlem Lake zich alsnog op Europees niveau presenteren. Voor bandleider Dave Warmerdam is het ook niet zijn eerste internationale deelname. Samen met Robbert Fossen streed hij in 2017 om de ereplaatsen in Memphis tijdens de IBC.

Het doel van de European Blues Challenge

• het promoten van blues in Europa;

• de wereldwijde betekenis en reputatie van Europese blues- en rootsmuziek over de hele wereld, en in het bijzonder in Europa, promoten;

• internationale uitwisselingen en samenwerking tussen de Europese bluesfestivals of andere gelijkaardige organisaties aanmoedigen;

• de toegang tot informatie, materialen en producten met betrekking tot blues- en rootsmuziek aanmoedigen en vergemakkelijken;

• de verspreiding, uitvoering en uitzending van blues- en rootsmuziek aanmoedigen;

• fungeren als een open forum voor de uitwisseling van ideeën, expertise en vaardigheden tussen EBU-leden;

• een gecoördineerde aanpak ontwikkelen met betrekking tot bluesartiesten, publiek en autoriteiten;

• programma’s en activiteiten te ontwikkelen die de doelstellingen van EBU ondersteunen.

• het aanmoedigen en assisteren bij de toetreding van nieuwe leden, ter ondersteuning van de doelstellingen van de EBU;

• educatieve programma’s te ontwikkelen en blues op scholen te promoten;

• evenementen, prijzen, enz. organiseren.

Big Bo – Foto: Vera van Faassen

Big Bo – Authentic Blues

Meervoudig award winnaar Bo Brocken (1966, artiestennaam: Big Bo) speelt al meer dan 30 jaar zijn blues met hart en ziel. Met zijn ongepolijste, soulvolle stem begeleidt hij zichzelf op akoestische en elektrische gitaar, steel dobro, “cigarbox” gitaar, mondharmonica, snare drum, hi-hatt en bassdrum. In deze “one-man-band” setting speelt hij naast eigen werk voornamelijk blues-klassiekers uit de jaren ’30, ’40 en ’50 waarbij onversneden en vaak obscure Deltablues de boventoon voert. Emotionele akoestische Blues, vlotte Ragtime en doorleefde Deltablues, songs vol bezieling gebracht, worden doorspekt met virtuoos spel op slide-gitaar en rudimentair fingerpicking-werk. Big Bo wint in 2015 de eerste prijs in de categorie solisten/duo’s, tijdens de prestigieuze Dutch Blues Challenge, de belangrijkste prijs voor Nederlandse Blues artiesten.

Best Dutch Blues Act

In januari 2016 vertegenwoordigt Big Bo ons land tijdens de International Blues Challenge in Memphis USA, waar hij uit 2400 wereldwijde inschrijvingen de halve finale haalt, samen met 31 andere solisten/duo’s. Aansluitend verzorgt hij een uitstekende tournee langs de Juke Joints in Mississippi, daar waar het allemaal ooit begon.

Eind december 2015 verschijnt ook de solo-cd “Traveling Riverside“. Dit 15 nummers tellende album kenmerkt zich door het integere en pure karakter ervan; Big Bo vindt het belangrijk om te laten horen hoe hij in al zijn puurheid klinkt en met dit album wilde hij het gevoel creëren van een live optreden. In 2016 wordt het album uitgeroepen tot Best Dutch Blues CD 2015. Big Bo heeft inmiddels 12 authentieke blues nummers uitgebracht op de nieuwe CD: getiteld “Preaching The Blues”, met muziek uit zijn nieuwe, gelijknamige theatervoorstelling. Ook dit album wordt uitgeroepen tot Best Dutch Blues CD van 2018. Ook wordt Big Bo in 2018 genomineerd door de Dutch Blues Foundation in maar liefst vier categorieen: Blues Muzikant, Blues Act, Bijzondere Prestatie, Populairste Blues-Act / Muzikant. In 2019 ontvangt Big Bo de award voor Best Dutch Blues Act.

Levenswerk

Big Bo heeft zich verschillende stijlen binnen de Blues eigen gemaakt, van de noordelijke Chicago Blues tot diep in de Delta, van de Slave Hollers tot Gospel en Spiritual en van opwekkende Georgia Ragtime en Piedmont style tot swingende New Orleans Hokum. Nummers van onder meer Charley Patton, Muddy Waters, Robert Johnson, Skip James, Bukka White, maar ook Sister Rosetta Tharpe, Brownie McGhee, Blind Willie McTell en vele anderen worden op bezielde wijze vertolkt, waarbij de intentie en emotie van de Blues steeds bewaard blijft. Bo heeft slechts één doel in zijn leven: deze muziek moet gehoord worden. Hij maakte er zijn levenswerk van en beheerst het dan ook als geen ander.

Het is fascinerend om te zien hoe deze man één wordt met zijn muziek. In het eigen werk, maar ook in de vertolkingen van traditionals klinkt altijd de eigen hand door en dat maakt Big Bo tot een unieke artiest. Daarnaast is Bo ook een uitstekend verteller en tijdens zijn optredens voorziet hij de muziek van de mooiste verhalen, anekdotes en gebeurtenissen uit de tijd van weleer. Het leven heeft zich aan Bo niet altijd van zijn mooiste kant laten zien. Deze levenservaring weet hij gepassioneerd te vertalen in de uitvoering van zijn muziek.

Inmiddels op 53-jarige leeftijd klinkt Bo authentiek en doorleefd, een ervaring die men niet snel vergeet.

Persfoto: Harlem Lake v.l.n.r. Sonny Ray – Dave Warmerdam – Janne Timmer

Harlem Lake – Nieuw Blues Elan

Dave Warmerdam richtte zijn band op onder zijn eigen naam, nadat hij in Memphis in de halve finale van de International Blues Challenge iedereen verbaasde met zijn pianotalent. Gitarist Sonny Ray en zangeres Janne Timmer sprongen kort daarna aan boord en een bijzonder trio was geboren. De nodige ervaring is opgedaan. De band vond hun fans in overvolle bars en op bluesfestivals. Na een sterk live-album in 2019 beloofde het jaar 2020 grotere podia, grotere festivals en tours naar Duitsland en België, maar door de pandemie werd de pauzeknop ingedrukt. Dus de band ging aan de slag. Er werd nieuw materiaal geschreven en het idee voor een 12-koppige band was geboren. De invloeden van Joe Bonamassa, Dire Straits, Little Feat en BB King werden samengesmolten en Harlem Lake kwam uit de oven.

Dave Warmerdam Band heeft zichzelf omgedoopt en met hun nieuwe naam verwijzen ze direct naar hun roots: de Haarlemmermeerpolder. Enkele maanden na de introductie van de nieuwe bandnaam vond er een wisseling van de wacht plaats. Op 10 juli 2021 namen ze afscheid van Rick Van de Voort (drums) en Lars Hoogland (bas). Ongeveer een maand later namen Benjamin Torbijn en Kjelt Ostendorf de drums en bas over. Het eerste concert van het nieuwe kwintet kon niet meer stuk: in 013 steunden ze de Amerikaanse bluesgitarist Walter Trout. Harlem Lake wiegde onbeschaamd het podium en stal het hart van de uitverkochte zaal in Tilburg. Walter Trout zei zelfs dat hij het geweldig zou vinden als Harlem Lake weer zijn voorprogramma zou zijn tijdens zijn volgende EU-tour.

A Fool’s Paradise

Diezelfde dag (03.09.21) bracht Harlem Lake hun eerste single ‘The River’ uit: een aanstekelijk bluesrocknummer dat je oren tot de laatste noot weet te boeien. Het nummer werd opgepikt door vele bluesradiostations over de hele wereld. Zes weken later introduceerden ze hun tweede single ‘My Turn To Learn’ aan de wereld. Dit nummer is wat meer poppy Americana en laat de zachtere kant van de songwriters van de band zien: Janne & Dave.

Op hun debuutalbum ‘A Fool’s Paradise vol. 1′ hoor je enkele odes aan de blues, maar ook vooral mooi gecomponeerde nummers met invloeden uit Americana, rock en soul. Dave’s doordachte arrangementen sluiten nauw aan bij de teksten van Janne, die bekend staat om haar poëtische metaforen en krachtige stem. Gitarist Sonny Ray maakt het af met emoties die diep van binnen komen. Ze vertellen de eeuwenoude verhalen over liefde, verlies en verlangen door een schaamteloze schets van hun innerlijke wereld te delen.

A Fool’s Paradise vol. 1 werd uitgebracht op 31 oktober 2021 op cd en 12 november op alle streamingdiensten.

Dé Blueskrant wenst beide blues-acts die worden uitgezonden namens de Dutch Blues Foundation heel veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.