Dé Blueskrant Tipt…

Bai Kamarai jr. & the Voodoo Sniffers | Traveling Medicine Man | Rel: 3 maart 2023

Morlai Bai Kamara Jr. [geboren op 2 december 1966] is een singer-songwriter, producer, artiest en activist, gevestigd in Brussel, België. Bai werd geboren in Bo Town, Sierra Leone, en bracht daar zijn kinderjaren door. Zijn vader was politicus en zijn moeder was een van de langstzittende ambassadeurs van Sierra Leone. Zijn blootstelling aan de harde realiteit van de Afrikaanse politiek op jonge leeftijd heeft ertoe geleid dat de thema’s corruptie, machtsmisbruik en sociale rechtvaardigheid in zijn muziek een prominente rol spelen. Hoewel Bai in Sierra Leone geboren is heeft hij nooit in Afrika muziek gemaakt. Zijn eerste stappen in de wereld van de muziek werden gezet op school in Engeland waar hij op zijn 15e ging studeren. Dat Bai uiteindelijk in België terechtkwam had hijzelf ook nooit kunnen bedenken.

Volgens Bai is het is het de laatste plaats waar hij aan gedacht zou hebben, België bevond zich echt niet op zijn radar. Bai’s eerste band in Brussel, Odex Protocol, bracht soul, jazz, rock en afro samen en in 1994 zag de EP Lay your Body Down het levenslicht en het een album Delivery Day in 1996. In de jaren daarna groeit Bai’s muziek uit tot een mix van soul, blues, funk, R&B met jazzinvloeden. Hij heeft het podium gedeeld met internationale artiesten als Habib Koité, Youssou N’Dour, Cassandra Wilson, Rokia Traoré, hij was de openingsact van Vanessa Paradis en zong met Dani Klein van Vaya Con Dios. Twee van zijn liedjes zijn gebruikt door de Spaanse regisseur Paco Torres in de film El Vuelo Del Tren [The Magic of Hope]. Begin 2020 bracht Bai Kamara Jr. het album Salone uit, een album dat in het teken staat van spirituele, vreugdevolle, verfrissende diepgaande introspectie. Drie jaar na de release van zijn veelgeprezen album ‘Salone’, keert Bai Kamara Jr. terug met ‘Traveling Medicine Man’, een verzameling van 13 nummers in Kamara’s unieke stijl. Op een beschrijvende, provocerende en soms suggestieve manier worden de verhalen over liefde, leven, relaties, politiek en insinuaties minutieus uitgeplozen door de verteller. Voor het maken van dit album haalde Kamara zijn band, The Voodoo Sniffers, de studio in. Deze uitzonderlijke muzikanten hebben bijgedragen aan het unieke en evoluerende geluid van de Belgische songwriter. Met een percussieve aard in het hart van de arrangementen, is zijn rootsy blues gekruid met een afro-vibe, waardoor je vaker wel dan niet wilt opstaan om te dansen. 

Bestel het album Traveling Medicine Man van Bai Kamra Jr. via Platomania

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.