Connor Selby | Rijzende ster van de Britse Blues

John Mayall, Mike Vernon, Eric Clapton, Jimmy Page en Peter Green behoren tot de selecte groep verheven namen die een bijdrage hebben geleverd aan het vormgeven en definiëren van de British Blues, geboren in de tweede helft van de vorige eeuw. Sindsdien zijn er over het algemeen opvallend weinig artiesten die deze brandende fakkel mogen doorgeven. Maar nu, ruim 50 jaar later, is er weer eens eentje opgestaan. Zijn naam is Connor Selby, hij is 24 jaar en weet met zijn titelloze album, uitgebracht op 10 september 2021, de toekomst van de Britse blues veilig te stellen. De in 1998 in Essex geboren Britse uitblinker heeft op deze jonge leeftijd al veel kilometers gemaakt tijdens het touren door de UK en heeft artiesten als Sari Schorr, Laurence Jones, Dr. Feelgood, Henrik Freischlader, Chantel McGregor en Erja Lyytinen ondersteund. Hij opent voor de legendarische John Mayall en krijgt plots een uitnodiging van Bill Curbishley, de manager van The Who, die hem vraagt om samen met Imelda May, Kaiser Chiefs en Eddie Vedder voor The Who te openen in een vol Wembley Stadium. “Bill ontmoette ik in de club Under the Bridge in Chelsea London waar ik op een avond speelde, vanaf die tijd heb ik een relatie opgebouwd met hem en alle kansen die ik heb gekregen heb ik echt aan hem te danken.

Na mijn optreden in Wembley Stadium werd ik ook gevraagd om mee te gaan tijdens de UK-tour van The Who die vanwege de pandemie, helaas niet doorging. Ik zou ook meegaan met de laatste tour van John Mayall maar hij werd helaas ziek en nu is hij met pensioen. Dat gaat dus niet meer gebeuren maar ik heb zoveel steun gehad en dat heeft echt het verschil gemaakt in mijn carrière. Ik realiseer me heel goed dat ik daar heel veel geluk mee heb gehad.”

Ray Charles

De jonge gitarist-vocalist weet dat het niet alleen een kwestie van geluk is maar is te bescheiden om zichzelf een compliment te geven. Het compliment komt gelukkig van deskundigen zelf en tijdens de UK Blues Awards in 2020 en 2021 wordt hij verkozen tot ‘Young Artist of the Year’. De jury noemt hem de rijzende ster van de Britse blues. Deze ster komt op wanneer Connor een jaar of tien is en na een afgeronde studie Engelse literatuur weet hij op zijn achttiende zeker dat hij voor altijd wil blijven schijnen. In maart 2022 stond Connor Selby voor het eerst in Nederland op het podium tijdens de 35e editie van de Asser Bluesdagen en werd hij begeleid door Ruud Weber en Marlon Pichel van King of the World. Zoals bij velen begon zijn liefde voor de muziek door de inhoud van de platenkast van zijn vader

“Mijn vader houdt van de classic rock uit de jaren zeventig en daarmee begon het voor mij dus ook. Van daaruit ging ik terug naar de jaren zestig zoals Cream, Jimi Hendrix en via Eric Clapton kwam ik uit bij de blues van B.B. King. Uiteindelijk ontdekte ik Ray Charles en dat vond ik écht geweldig, hij heeft mijn leven veranderd. Door zijn muziek ben ik van de soul en jazz gaan houden, old school R&B en zelfs country. Het latere werk van Ray Charles maakte niet veel indruk op me, totdat ik de biografische film Ray zag, uit 2004 over Charles’ leven. Ik werd opslag verliefd op zijn muziek. Sindsdien luister ik, nog steeds, elke dag naar zijn muziek. Ik houd van veel verschillende soulartiesten maar Ray Charles combineert alle muziek waar ik van houd op een manier zoals niemand anders doet. Er zit iets aards en rauws in zijn muziek: de korreligheid van echte down-home blues maar ook de verfijning en de grootsheid van jazz met het gevoel en de emotie van countrymuziek. Hij mixt het op een manier zoals niemand anders in de geschiedenis ooit gedaan heeft en waarschijnlijk ook nooit meer gaat doen. Er is voor mij in ieder geval nooit iets in de buurt gekomen. Hij is één van die artiesten die je niet op een stijl vast kan pinnen.”

Effectiviteit

Tijdens zijn schooltijd krijgt Connor les van multi-instrumentalist Andy Corby, die niet alleen Connor gitaar leert spelen maar ook zijn liefde voor de blues met hem deelt. Andy moedigt Connor aan om vooral zijn eigen ding te gaan doen en begeleidt Connor tijdens school optredens. Wanneer Connor zijn eerste echte band start, is Andy in eerste instantie drummer en later de bassist van deze band. In 2018 verschijnt Connor Selby’s debuutalbum Made Up My Mind en in 2021 volgt de titelloze opvolger dat door de leden van The Who ‘iets heel bijzonders’ wordt genoemd. De jonge Connor creëert op dit album een soulvolle mix van hard-hitting blues en emotionele, introspectieve songwriting, die soms een moderne kijk op het beste van de Britse bluesexplosie van de jaren zestig oproept maar met een verfrissende hedendaagse toets is gespeeld. Zijn volwassen zang en ‘straight to the point’ songwriting is zacht gezegd opmerkelijk. “Tijdens het maken van mijn debuutalbum heb ik veel tijd gestoken in de zang en mijn gitaarsolo’s maar wanneer je te lang en te veel met iets bezig bent verliest het aan effectiviteit. Mijn recente album hebben we in korte tijd voor 90% live opgenomen. Wanneer je iets snel doet heb je geen tijd om er al te lang bij stil te staan. Dus we doken de studio in, deden drie takes van elk nummer en speelden zo de twaalf nummers van het album in drie dagen. Dat is natuurlijk ook te danken aan de geweldige muzikanten waarmee ik heb opgenomen. Zij waren in staat ter plekke materiaal in te brengen dat heel goed bij de muziek past. Ze hebben de norm hoog liggen en zo konden we heel snel schakelen. Ik hoefde daar niets in te sturen. Wat dat aangaat zaten we allemaal precies op dezelfde lijn.”

Geen hoogstaande poëtica

Het titelloze album is geproduceerd door de ervaren Stefan Redtenbacher die zijn ‘huisband’ inzet met zwaargewichten als gitarist Tony Remy [Jack Bruce, Annie Lennox, Herbie Hancock], drummer Mike Sturgis [Elton John, David Bowie, Wishbone Ash] en Jools Holland-zangeres Louise Marshall. Toch is dit album volgens producer Redtenbacher een echt Connor Selby-album met de liedjes en de visie van de jonge gitaarheld. De finishing touch van de ervaren producer zorgt ervoor dat dit album tot leven komt en Connor’s aanzienlijke talent tot volle glorie komt. Connor realiseert zich terdege dat het onmogelijk is om originele bluesmuziek te schrijven maar geeft er zijn eigen identiteit aan.

Foto: John Bull

Hoe jong hij ook is, zijn nieuwste album vertegenwoordigt het punt waarop de belofte verandert in een vaste waarde. “Ik raak geïnspireerd door dingen die in mijn leven gebeuren. Ik schrijf nooit rechtstreeks over mijn eigen ervaringen maar vat het in brede zin op als een gevoel of een concept van iets wat me is overkomen. Dat vertaal ik naar een nummer. Mijn songwriting is dus vrij direct. Het is geen hoogstaande poëtica maar eenvoudig en verteerbaar. Ik heb altijd van mensen gehouden die dat wel kunnen en het is iets waar ik aan werk. Neem Hank Williams, hij schreef over fundamentele waarheden en menselijke ervaringen, net als Bill Withers en Robert Johnson, zijn nummer Love in Vain is wat mij betreft zo’n beetje het perfecte nummer, ik zou willen dat ik zo’n liedje kon schrijven. Geen geavanceerd kunststukje maar een authentiek verhaal over wat het is om mens te zijn. Mijn muzikale visie is in wezen min of meer hetzelfde als enkele jaren geleden maar ik denk dat het nieuwe album veel beter is. Toen ik mijn album in 2018 opnam hield ik meer van rockmuziek. Ik luister nog steeds graag naar rock maar het is niet meer de muziek die ik wil creëren. Wat dat betreft ben ik nu veel meer geïnspireerd door het werk uit de jaren vijftig en zestig. En ik ben in die vier jaar natuurlijk gegroeid en ouder geworden. Ik denk dat mijn nieuwe album in sommige opzichten meer volwassen is. Daarbij komt dat ik de afgelopen jaren aan mijn stem heb gewerkt en dat maakt dat dit album verfijnder is geworden dan mijn eerste album. Made Up My Mind was letterlijk mijn eerste opname-ervaring en alles was nieuw voor me, ik was 19 dus vrij jong en onervaren.”

Mascot Label Group

Bestel via: Platomania

In april 2022 tekent Connor Selby voor een platencontract bij Provogue/Mascot Label Group en mag zich voegen in de stal waar raspaarden als Joe Bonamassa, Eric Gales, Warren Haynes, Kenny Wayne Shepherd, Walter Trout, Michael Landau en Jonny Lang onderdak genieten. “Ik ben daar heel erg blij mee, uiteraard. Het album is nu in een luxe-editie, opnieuw uitgebracht met een aantal extra tracks die we hebben opgenomen en krijgt nu een solide distributie- en pr-campagne. Nu krijg ik hopelijk de kans om door veel meer mensen gehoord te worden.”

Website: Connor Selby

Live in Nederland

Connor Selby tourtin maart 2023 met niemand minder dan Beth Hart en is op 29 april a.s. te zien op de Rhythm & Blues Night in Spot/Oosterpoort Groningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.