Expositie over Harry Muskee

Hoewel het nog niet zeker is wanneer de musea in Nederland hun deuren weer mogen openen, wordt in het Cuby and the Blizzards Museum in Grolloo hard gewerkt aan een nieuwe expositie. De nieuwe tentoonstelling, die te zien moet zijn wanneer het nieuwe seizoen begint, stelt blueszanger Harry Muskee centraal. Het jaar 2021 is een bijzonder jaar, want op 10 juni zou de in 2011 overleden Harry Muskee tachtig jaar zijn geworden. Het C+B Museum bestaat dit jaar tien jaar en ook wordt dit jaar de tiende sterfdag van Harry Muskee herdacht.

Voor conservator Sjoerd Looijenga is de nieuw in te richten expositie een uitdaging er iets moois van te maken in het herinneringsjaar.

Onder de titel “Harry Spreekt, Stap in de wereld van Muskee” ga je als het ware op “belevingstour” door met museum, met Harry Muskee als gids. Via podcasttechnieken van Guide-ID uit Deventer krijgt de bezoeker veel informatie over het leven van Harry Muskee en beelden en voorwerpen maken veel van dat leven zichtbaar en op die wijze komt Muskee heel dichtbij.

Op basis van bestaand archiefmateriaal zijn er zo’n veertig geluids- en
beeldfragmenten geselecteerd waarin Nederlands bekendste blueszanger spreekt over zijn allerjongste jaren, de schooltijd, het voetbal, liefde voor dieren, Grolloo, groupies, logees en veel meer.

De expositie laat ook nieuwe aanwinsten van het museum zien, tot nu toe onbekend gebleven materiaal,  veel fotowerk en ook de opstelling van muziekinstrumenten, als zouden Cuby and the Blizzards een concert geven. Een complete C+B backline met onder meer een nieuw verworven drumstel van The Blizzards, versterkers, toetsenborden en gitaren, koffers en microfoons laten de concertsfeer van vroeger zien.

Zanger Harry Muskee (1941-2011) © Rudy Leukfeldt

Verder zijn een Edison te zien, onderscheidingen die Muskee ten deel vielen, gouden platen, de complete LP-collectie en de oude radio, waarop Harry Muskee veelal naar de blues luisterde.

Hoewel niet zeker is wanneer de museumwereld in Nederland haar deuren mag openen, wordt er naar gestreefd de nieuwe expositie op donderdag 10 juni re-openen, de dag waarop Muskee tachtig jaar zou worden. Het is de bedoeling het C+B Museum de gehele zomer op vrijdag tot en met zondag open te hebben. Een grote schare vrijwilligers zorgt er voor dat het C+B Museum kan draaien.

Voor exacte openingstijden en actuele informatie is de site
www.cubymuseumgrolloo.nl te raadplegen.