What the FRNK | Enerverende Funky Bluesrock

In editie 23 van Dé Blueskrant publiceerden we een interview met frontman/gitarist/ songwriter Frank Schurgers. Een ambitieuze en enthousiaste musicus met het vizier op de toekomst.

What the FRNK

What The FRNK is een relatief nieuwe band in het blues circuit maar komt met stomende vaart binnen. In de eerste twee jaar weten ze zo’n 35 optredens per jaar te boeken en het debuutalbum There is Something About You, dat in maart 2020 verscheen, ontvangt goede recensies van o.a. Musicmaker, Gitarist en op tal van online platforms. Niet verwonderlijk, want hoewel de band nieuw is in de blues scene is zanger en gitarist Frank Schurgers bepaald geen groentje in de muziekwereld. Met een mix van funk, soul en bluesrock geeft What The FRNK in de eerste twee jaar hun visitekaartje af. Het doel is ambitieus, een plek op de grote en vooral leuke festivals.

In het dagelijks leven is Frank mentor en coach op de Fontys Hogeschool en daar ligt op dit moment serieus werk. “Een aantal jaren geleden was ik werkzaam in het bedrijfsleven maar na een reorganisatie was ik er helemaal klaar mee. Ik ben nu mentor/coach van een aantal studenten en dat vind ik ontzettend leuk werk. Ik begeleid ze in het proces gedurende hun schooltijd. In de huidige tijd is er veel te doen want iedereen heeft de corona blues: er valt dus veel te begeleiden. Die jongeren zitten er behoorlijk doorheen. Ze hebben de leeftijd waarop ze moeten kunnen gaan stappen, het is juist voor hen nu de tijd van leven. Ik heb studenten die anderhalf jaar geleden de beste studenten waren, positief, actief in de studentenvereniging, sporten, op kamers en volop in het studentenleven, die mogen niks meer en zitten nu al maanden op een kamertje in Eindhoven. Ik probeer ze daarin een beetje te ondersteunen.”

Door de wol geverfd

Zoals gezegd is Frank geen nieuwkomer in de muziek. Hij is een door de wol geverfde gitarist met jaren aan ervaring in binnen- en buitenland; misschien niet per definitie blues maar toch heeft dat er altijd al ingezeten. “Ik ben echt opgegroeid met Stevie Ray Vaughan, Rory Gallagher, Johnny Winter, Ritchie Blackmore en Jimi Hendrix natuurlijk: dat waren mijn helden toen ik een jaar of 14 jaar was maar luisterde ik ook veel naar Queen, Brian May en later Lenny Kravitz.

Speed of Light single What the FRNK

Tegenwoordig vind ik bluesrock artiesten als Marcus King helemaal te gek. Larkin Poe volg ik ook al een jaar of tien en Gary Clark Jr. vind ik heel vernieuwend.” “Met Twan van Hoof, onze bassist, speelde ik bij Robin Who..?, een rock-coverband waar we veel mee hebben gespeeld, ik denk dat we meer dan 350 shows hebben gedaan: we waren continu op tour. Dat was behoorlijk stevige rock maar wanneer je dat terug luistert, hoor je daar al mijn blues invloeden terug. Daarnaast werd ik ingehuurd voor een grote soulshow in Duitsland, ben ik in steden als Berlijn, Stockholm en Parijs geweest als gitarist bij rock country zangeres Pam MacBeth uit Georgia in de Verenigde Staten. Zij heeft opgetreden met onder meer Jerry Lee Lewis, Steve Earle en Merle Haggard. Ik ben vaste stand-in van de Blues Brothers Tribute Band en ik speel al zo’n tien jaar in de Eagles Tribute Band. Bij alles wat ik speelde kreeg ik steevast te horen dat ik echt blues in mijn vingers had. Alles bij elkaar is het vooral een zoektocht geweest naar wat ik het leukst vind om te spelen en dat is toch iedere keer weer die blues.”

Na de reorganisatie bij zijn vorige werk besluit Frank het bedrijfsleven vaarwel te zeggen en een sabbatical te nemen. Hij wil uitsluitend dingen gaan doen die hij leuk vindt en besluit zich volledig op What The FRNK te richten. “Twan ken ik al heel lang en is vooral een funk bassist. Onze toetsenist, Guus van Lankveld, komt echt uit de soulmuziek. Ik kwam hem twee maand voordat ik met deze band begon tegen tijdens een sessie en hoorde hem een paar rifjes spelen. Ik dacht, die moet ik hebben. Goede toetsenisten zijn schaars. Wanneer je deze talenten mixt krijg je What The FRNK, een kruising van blues, soul en funk.” “Het zat al zo’n vijftien jaar in mijn kop dat ik een bluesband wilde maar dan niet de twaalf maten – drie akkoorden blues. Meer richting de stijl van de Duitse gitarist Henrik Freischlader, dat vind ik een geweldenaar. Daarom zijn we begonnen met het spelen van een aantal van zijn nummers om te kijken hoe dat zou gaan. Het eerste doel was om vier try-outs te doen, kleine kroeg optredens om te kijken of het zou werken. Het was natuurlijk ook de eerste keer dat ik frontman was. Naast de nummers van Henrik Freischlader speelden we covers van o.a. ZZ-Top en Stevie Ray Vaughan.

There is Something about you

De try-outs slaan aan en de mannen gaan serieus aan de slag. Frank komt met het plan om een album te maken en wil daarvoor aan het eind van het jaar voldoende eigen nummers hebben. Het resultaat is een veelzijdig album dat klinkt alsof de mannen het al jaren op deze manier doen. De nummers op het album zijn compact en niet dicht gespeeld: het maakt nieuwsgierig en biedt ruimte voor improvisatie tijdens de liveshows. “Ik had daarvoor ook echt een planning gemaakt. Iedereen riep dat ons dat nooit zou lukken maar ik vond dat we er voor moesten gaan. Het doel was gesteld, en het klinkt misschien een beetje streng maar zonder dat doel ga je het sowieso niet halen. Iedere maand kwam ik met een nieuw nummer en daar gingen we mee aan de slag. Ik heb ontzettend veel schetsen van liedjes gemaakt en daar zijn er uiteindelijk tien van overgebleven.

Frank Schurgers | Foto: Janneke Michels

Het album hebben we in drie keer opgenomen, alles in eigen beheer. Op 8 maart 2020 was de albumreleaseshow bij café Wilhelmina in Eindhoven. We kregen goede recensies maar of dat direct iets heeft opgeleverd kan ik niet zeggen want vier dagen later ging alles op slot. Wanneer de boel weer open gaat, kunnen we ons album gaan promoten want dat is er nog niet van gekomen. We hebben het afgelopen jaar maar één keer kunnen spelen. Op 22 augustus openden wij met “What the FRNK” namens Bluesrock Tegelen het Same Oét Same Thoés Festival in Poppodium Grenswerk te Venlo.”

Nieuw materiaal

Hoewel ze niet aan promoten zijn toegekomen van het album There’s Something About You wordt er wel alweer volop gewerkt aan nieuw materiaal. De plannen zijn ambitieus en veelbelovend. “In oktober 2020 hebben we vier stukken opgenomen, met in ieder geval alle drums in de repetitieruimte maar vervolgens gingen we weer een lockdown in. De rest van de partijen zijn nu allemaal thuis opgenomen maar dat is puur als demo bedoeld. We gaan met een producer aan de slag en ik heb een aantal songwriters benaderd. Ik heb in het verleden veel met producers gewerkt en geleerd dat je een goede song kan schrijven maar dat een producer en een songwriter dat nog net een stapje hoger kunnen tillen. Het is iets waar we zelf ook constant mee bezig zijn: na ieder optreden evalueren we om te kijken wat beter kan. Ik vind het in ieder geval de moeite van het proberen waard maar het betekent ook dat we dingen los moeten durven laten en dat is best heftig. We hebben net drie nummers opgenomen en daarop hebben we met blazers gewerkt. Het zijn echt te gekke tracks geworden. We zijn daar nog altijd mee aan het experimenteren. Guus kan arrangementen schrijven dus die heeft dat voor zijn rekening genomen. Het klinkt echt te gek.”

Ambitie

Als band zijn ze nieuw in de blues scene maar Frank gaat al jaren naar bluesfestivals en voelt zich daar thuis. De gezamenlijke ambitie van de band is spelen op de grotere festivals en gezien de ontwikkelingen in de afgelopen twee jaar heeft de band daar vertrouwen in. Bluesrock Festival* Tegelen staat in ieder geval op 11 september in hun agenda. “Dat is alvast één droom die uitkomt want daar heb ik als veertienjarig jochie Rory Gallagher zien spelen.”

www.whatthefrnk.nl

What the FRNK en Horns – Tightrope

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.