Harlem Lake | Nieuwe Single – The River + Interview Editie 23 Dé Blueskrant

Op 3 september 2021 debuteert de southern rockband Harlem Lake met de single The River tijdens hun support show voor Walter Trout in 013, Tilburg. Met hun roots in de bluesmuziek, verkent de band moeiteloos de grenzen van het aloude genre en brengt een verfrissende eerste single uit ter voorbereiding op hun debuut plaat.

Geïnspireerd door de Mississippi River eist zangeres en songwriter Janne Timmer haar kracht terug in een ongezonde relatie. ‘I’m not gonna teach you if you never learn’ zingt ze nadat haar wederhelft haar voor de zoveelste keer afvalt. Het nummer is geschreven in Memphis, TN – waar de band Nederland vertegenwoordigde op de International Blues Challenge 2020 – na een avondwandeling langs de Ol’ Man River. De female fronted bluesrockband bereikte de halve finale en ging met veel nieuwe Amerikaanse fans naar huis. The River is vanaf 3 september 2021 te beluisteren. Zoals de bandnaam al doet vermoeden, komt Harlem Lake uit de Haarlemmermeerpolder. Onder de bandnaam Dave Warmerdam Band troffen de leden elkaar tijdens hun tienerjaren in de gedeelde liefde voor bluesmuziek in 2017. 4 jaar later veranderden ze de bandnaam naar Harlem Lake toen zij zichzelf opnieuw uitvonden tijdens het schrijven aan hun debuutalbum ‘’A Fool’s Paradise Vol.1’’, dat later dit jaar zal verschijnen. De 8 nummers daarop vertellen over hoe we constant proberen te balanceren tussen onze interne en externe wereld. Liefde, verlangen en verlies leren ons steeds nieuwe dingen over onszelf en Harlem Lake weet dit moeiteloos te vangen in herkenbare, zelfkritische liedjes.Hoewel ze nog steeds eer bewijzen aan de blues, komen ze met een fris southern geluid geïnspireerd door artiesten als Joe Bonamassa, Mark Knopfler, Little Feat en Beth Hart.

Interview Harlem Lake Dé Blueskrant editie 23 – Ontembare passie en grote dromen

We schrijven 27 februari 2021, het is bijna half negen ’s avonds, de countdown naar een nieuw tijdperk is gestart. Nog even en een jonge honden band laat in een daverende show zien dat de wereld niet meer om hen heen kan. Deze band bestaat uit 5 jonge muzikanten, maar voor deze cruciale gelegenheid hebben zij hun personeelsbestand uitgebreid met zangeressen, een driekoppige blazerssectie, percussie en een extra gitarist. Klokslag half negen begint de band -die vanaf dat moment Harlem Lake heet- aan een livestream show die je normaal enkel op de hoofdpodia van grote festivals ziet. Zangeres Janne Timmer blaast iedereen weg met haar overtuigende soulvolle stem terwijl Sonny Ray priemende solo’s uit zijn snaren perst. Dave Warmerdam op toetsen is het brein achter de arrangementen en het muzikale fundament op het podium. Samen met een ijzersterke ritmesectie bestaande uit Rick Van de Voort [drums] en Lars Hoogland [bas] geven ze een daverende show die oprecht, gelaagd en diepgaand is. Een show zo heet dat het lijkt aangestoken met raketvloeistof. It’s one small step……….

Geen duidelijke richting

Via een video verbinding zoeken we contact met Dave en Janne, samen leggen ze uit hoe deze transitie tot stand gekomen is en nemen ons mee naar het moment dat Janne zich voegt bij de [dan nog] Dave Warmerdam Band. Janne zit nog volledig in de glitters van een fotoshoot die ze die dag gedaan heeft, haar staat echt alles goed. Dave heeft zich volledig aangepast aan zijn innemende persoonlijkheid, hij zit in zijn eigen kamer in het donker op de bank en bekijkt alles van een afstandje. Twee tegenpolen die elkaar in alles versterken, op het podium, in songwriting en in het dagelijks leven. Het is maart 2018 als Janne een telefoontje krijgt van Dave’s vader. “Hij had een filmpje van mij gezien op facebook en mijn stem leek hem een goede match bij de muziek die de Dave Warmerdam Band op dat moment maakte. Uitproberen kon geen kwaad en al snel werkten we naar een eerste show toe in The Box in Katwijk. In twee repetities moest ik 20 nummers instuderen.” Vertelt Janne met groot enthousiasme.

Dave haakt aan op bedeesde wijze. “In eerste instantie moesten we kijken of het zou werken, als band hadden we niet een echt plan, geen duidelijke richting. We hebben allemaal een voorliefde voor de blues, maar waren vooral nog een soort jamband.”

“We waren ook echt nog heel jong.” Janne lijkt zich haast te verontschuldigen. “Zestien, zeventien jaar, wat we deden kwam voort uit de passie voor de muziek.”

Georganiseerder en volwassener

Hoe je het ook wendt of keert een jaar later staat de band met ‘blijvertje’ Janne in de gelederen op notoire festivals als Swing Wespelaar, Culemborg Blues en Brielle Blues.

Dave Warmerdam & Janne Timmer | Foto: Julia Bo Heijnen

Janne denkt dat Dave’s deelname aan het International Blues Festival in Memphis – met Robbert Fossen- in 2017 zeker aan de naamsbekendheid heeft bijgedragen. “Dat heeft ongetwijfeld geholpen. Dave was 16 jaar en werd al snel als een soort wonderkind bestempeld.”Dat wonderkind mag er wat Dave betreft wel af, hij wordt tenslotte binnenkort 21 jaar. “Het was op dat moment gewoon handig om mijn naam aan de band te hangen maar onze vliegende start bestond ook gedeeltelijk gewoon uit toeval. Voor die desbetreffende festivalzomer hebben we naar een gezonde balans gezocht in de set, met een stuk eigenheid en de juiste verhouding blues, het moest gewoon strak zijn. Niet meer als jamband maar met een volledig andere mindset, georganiseerder en volwassener.”

“Ik vond het in eerste instantie wel lastig”, geeft Janne toe. “We waren met z’n zevenen, met een extra gitarist en een saxofonist, ik vond het lastig om mijn plekje te vinden. Uiteindelijk hebben we elkaar gevonden en tevens de juiste wijze waarop de tekst en de muziek elkaar ondersteunen. Er wordt onderling veel minder gestreden en we proberen bewuste keuzes te maken die daadwerkelijk een bijdrage leveren aan het verhaal. Less is more, iets dat niet nodig is moet je niet willen toevoegen, om de rust te bewaren in de muziek.”

Harlem Lake | Foto: Julia Bo Heijnen

Reflectief en herkenbaar

Die muziek komt meestal uit het hoofd en de vingers van Dave, soms in samenwerking met Janne en gitarist Sonny. Dave voelt zichzelf geen tekstschrijver, maar weet als geen ander wat voor gevoel een nummer moet uitdragen. De teksten komen van de jonge dame in kwestie die in Berlijn een studie songwriting deed. “Veel van de verhalen en melodieën komen bij mij vandaan, vanuit mijn visie en ervaring. Persoonlijke verhalen en tegenwoordig ook vaker maatschappelijke thema’s, maar af en toe komt er ook input van de andere bandleden. Zo schreef ik een tekst op een verhaal dat Sonny vertelde over zijn oma, een ballerina die graag het Zwanenmeer danste. Een tekst van mijn hand, en toch bleef het zijn verhaal.

Ik kon wel een couplet toewijden aan mijn eigen oma en op die manier is het een lied geworden dat gaat over het verlies van een geliefde, maar vooral over het koesteren van de liefde. Ik probeer altijd reflectief te zijn en herkenbaar voor anderen. Blues met een hoopvolle kant.”

Enorme boost

Op zondag 6 oktober 2019 wint de Dave Warmerdam Band de Dutch Blues Challenge en brengt later dat jaar het veelbelovende debuutalbum Play uit. Begin 2020 stoten ze in Memphis door naar de semi-finale van de International Blues Challenge. Een ervaring die ze het jonge vijftal nooit meer afnemen. Janne is er nog vol van. “’Die ervaring was fantastisch. Niet alleen de sfeer en zoveel bluesliefhebbers bij elkaar, maar vooral ook het spelen op zo’n historische plek; alle bluesgrootheden hebben wel in Bealestreet gespeeld. Ook het krijgen van reacties van mensen die aan de andere kant van de wereld wonen is zo vet. Te weten dat er mensen in de VS gewoon naar ons luisteren is echt heel bijzonder. Ook Walter Trout heeft ons daar in de kwart finale zien spelen en dat levert ons nu een aantal voorprogramma’s op.”

Dave, oplettend als altijd zegt: ”Ik heb Walter zelf niet gezien, wij waren met andere dingen bezig en erg gefocust op ons show. Eenmaal terug in Nederland hoorde ik dat hij er was en besloot hem een berichtje te sturen via Facebook. Het ergste wat er kan gebeuren is dat hij niet reageert, dacht ik. Ik vroeg hem of hij nog tips voor ons had en of hij wat feedback wilde geven. Hij reageerde zeer positief en had daarnaast niet echt antwoord op mijn vraag. Wel zei hij: ‘I hope we’ll share a bill one day’ Toen bleek dat hij naar Nederland zou komen, hebben we onze boeker daar achteraan gestuurd.”

“Nu mogen we dus met Walter Trout spelen”, roept Janne uitgelaten. “In september in drie hele mooie zalen: Paradiso, 013 en Doornroosje. Het is een mooie bevestiging dat we op de goede weg zitten. Ik ben daar echt regelmatig onzeker over, de afgelopen maanden is het sowieso moeilijk geweest om de motivatie te blijven vinden, het is leven van dag tot dag. Wat maakt het uit wat ik doe, er is niemand die het ziet. Ik mis gewoon de fysieke aanmoedigingen van het publiek. Gaan we onze dromen nog wel verwezenlijken, of moet ik weer gaan studeren? Dat vind ik allemaal best spannend en dan geven dit soort momenten en vooruitzichten een enorme boost om er keihard aan te blijven werken. Blijven geloven, wij gaan dit gewoon flikken.”

Vruchten van de blues

Dat ze zich flink doorontwikkeld hebben laat de band zien op 27 februari dit jaar tijdens de goed gepromote en professioneel geregistreerde livestream. Het is een feit: de Dave Warmerdam Band is niet meer, lang leve Harlem Lake.

“Alles wees erop dat een nieuwe naam ook nieuwe kansen zou bieden. ”Het idee voor een show met een grote formatie ontstond terwijl ik aan het schrijven was”, vervolgt Dave”, vervolgt Dave. “Die nieuwe muziek leende zich echt voor een grotere bezetting met blazers en het idee ontstond om het dan ook maar gewoon groots aan te pakken, met een twaalfmansformatie. Zo’n formatie kost wat en dat boek je niet zomaar, zeker niet als je het nooit gezien hebt. Vandaar de livestream, waarin we laten zien wat we in huis hebben. We hopen dat we daardoor voor mooie shows geboekt gaan worden.”

Harlem Lake | B.B. King Blues Club 2020
Foto: Julia Bo Heijen

Janne was al langer van mening dat een naamsverandering nodig was. “Ik had een belangrijkere rol in de band gekregen en het totale beeld van de band veranderde, net als de nieuwe muzikale weg die we waren ingeslagen: stevige bluesrock met soul invloeden en zelfs breder. De vruchten van de blues, zal ik maar zeggen. Mensen kwamen op een bepaald moment niet alleen meer voor Dave, maar voor de hele band. We zijn gewoon naar deze naam toegegroeid, en internationaal werkt het ook nog eens beter.”

Focussen op de muziek

Ontembare passie en grote dromen, dat zijn de drijfveren van de twee aanjagers van Harlem Lake. Janne’s ogen gaan stralen als ze denkt aan touren met Joe Bonamassa. “Dat lijkt me vet, of mooie tour door Europa op mooi podia en festivals. Wat me helemaal geweldig lijkt is een tour door Japan, iets geks in ieder geval.” Met een goed plan moet dat best mogelijk zijn volgens Dave. “Dingen zijn nooit onmogelijk. Het meest reële is voorlopig om gewoon de muziek te maken die we zelf leuk vinden en goede shows boeken om te zorgen dat het voor iedereen rendabel is.” Janne ziet het helemaal voor zich; “Als we er een klein salarisje aan overhouden en geld om te investeren in een team dat de organisatorische kant van het vak van ons overneemt, dan kunnen wij ons focussen op de muziek. Het is een niche markt en we kijken zeker naar de kansen die daarbuiten liggen op breder nationaal niveau.”

Harlem Lake werkt op dit moment keihard aan een nieuw album dat in het najaar uitkomt. Door in de komende tijd eerst stuk voor stuk drie singles uit te brengen hopen ze de spanning op te opbouwen en het publiek langzaam klaar te stomen voor Harlem Lake.

Website Harlem Lake

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.