Dé Blueskrant Tipt…

Eli Paperboy Reed – Down Every Road | Label: Yep Roc Records April 2022

Eli Paperboy Reed zet het songboek van Merle Haggard om in verrassende hartverwarmende soulgeluiden.

Country en soul lijken misschien twee verschillende werelden maar ze komen krachtig samen op het album van Eli Paperboy Reed – ‘Down Every Road’. Een inspirerend en rauw eerbetoon aan countrylegende Merle Haggard. Reed is vooral bekend als hartstochtelijk soulzanger maar keert terug naar zijn country-roots die helemaal teruggaat tot zijn kindertijd.

Vanaf het begin dat hij de platencollectie van zijn vader doorzocht, was het countrymuziek die Reeds verbeelding voor het eerst boeide… de stem van George Jones, het bravoure van Waylon Jennings en vooral de songwriting van Merle Haggard.  “Hij kon in tweeënhalve minuut de kern van buitengewoon gecompliceerde emotionele gevoelens doorgronden, en dat was iets dat me echt is bijgebleven”, herinnert Reed zich.

Zelfs in de jaren voor zijn opleiding in de juke-joints van Mississippi en de gospelkoren van Chicago, was het de muziek van Haggard die de soulman op weg hielp om de geprezen schepper, vertolker en curator van Amerikaanse muziek te worden die hij nu is.

Door bijna alle originele melodieën en songstructuren van de countrylegende intact te laten, biedt Reed een nieuw perspectief door op Pops Staples geïnspireerde gitaar, FAME-productiehandelsmerken, Stax-hoorns, woeste louterende zang en orgels die de ziel van Memphis oproepen, toe te voegen. Uiteindelijk bewijst hij met deze eerbiedige maar radicaal herwerkte benadering dat het hart, de lef en de waarheid in de kern van Merle Haggards songwriting het genre tarten.

Down Every Road is al geruime tijd uit en heeft op de redactie van Dé Blueskrant al vele uurtjes op de draaitafel gelegen. Keer op keer worden we er instant vrolijk van en daarom vinden we het tijd dat we het album met deze herkenbare songs, gebracht met zoveel liefde en respect, met jullie moeten delen.

Bestel Down Every road op vinyl of cd bij Platomania Website Eli Paperboy Reed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.