Dé Blueskrant Tipt…

Boogie Beasts – Blues From Jupiter | Label: Joint 500 – Naked |14 okt 2022

Boogie Beasts brengen hulde aan hun roots –   

Door de coronamaatregelen zijn in heel Europa concertzalen en clubs gesloten. De Belgische bluesrockers van Boogie Beasts gaan noodgedwongen op zoek naar alternatieven om hun tienjarig bestaan te vieren. Op 6 maart gaan ze live op Facebook vanuit Studio Jupiter, waar hun vaste geluidsman Koenraad Foesters aan de knoppen zit, en waar het viertal zijn twee vorige albums opnam. Omdat de band al sinds het prille begin beïnvloed is door blues – door hill country blues in het bijzonder – beslissen ze om tijdens deze livestream hulde te brengen aan hun roots.

Het resultaat is een intense en energieke set van 11 bluescovers in een Boogie Beasts-jasje, die zeer enthousiast onthaald wordt door het trouwe publiek dat de band het afgelopen decennium opbouwde. Het duurde dan ook slechts enkele dagen tot Boogie Beasts werd benaderd door Reinhard Holstein, eigenaar van het

Duitse platenlabel Juke Joint 500 die het idee lanceerde om deze livesessie op plaat uit te brengen. Dat zag de band helemaal zitten, maar omdat de release van hun derde album ‘Love Me Some’ eraan kwam, besloten ze het idee uit te stellen tot het najaar van 2022.  Eerder dit jaar, op 21 maart, verscheen alvast een eerste single ‘Grinnin’ In Your Face’, een Son House-cover, gevolgd door een tweede single ‘Who’ll Be Next’ (Howlin’ Wolf) op 15 september. Vandaag stelt de band met trots het vierde album voor, getiteld ‘Blues From Jupiter, via het Duitse label Juke Joint 500 (cd & vinyl) en het Belgische Label Naked(digitaal).

“We zijn erg blij om de release van ons vierde album te kunnen aankondigen omdat het – in veel opzichten – speciaal is. Zo hebben we nog nooit eerder covers op single of op album uitgebracht, hoewel we er live een aantal spelen. Altijd op de Boogie Beasts-manier natuurlijk, met onze bijzondere line-up: twee gitaren, mondharmonica en drums. Die samenstelling roept weleens vragen op: ‘Waarom hebben jullie geen bassist?’ Wel, op zich is dat niets nieuws. The Whites Stripes en The Black Keys deden het ook al zonder, en ook bluesartiesten als Muddy Waters of Hound Dog Taylor werkten geregeld zonder bassist. De muziek klinkt er rauwer door en dat vinden we te gek.


Deze plaat is een eerbetoon aan onze roots. We hebben alle vier verschillende achtergronden maar we hebben elkaar gevonden in onze gemeenschappelijke liefde voor rauwe, passievolle bluesmuziek. Vooral dan de hill country blues, van artiesten als R.L. Burnside of Junior Kimbrough. Hun hypnotiserende grooves hebben we altijd proberen te vertalen naar ons eigen werk. Maar we houden ook van Chicago-bluesartiesten zoals Muddy Waters, Little Walter, enz. Dus, toen we in 2011 van start gingen met Boogie Beasts, wilden we allemaal blues spelen, maar dan wél zonder onze helden zielloos te kopiëren.


Boogie Beasts is ontstaan tijdens een spontane jamsessie; we begonnen gewoon oude bluesnummers te spelen en voegden er moderne beats en grooves aan toe. Vier jaar lang bleven we zo covers spelen en ontwikkelden we ons eigen geluid totdat we zelf nummers begonnen te schrijven. Nu, 11 jaar en drie albums later, zijn we als band geëvolueerd en hebben we een dansbare eigen stijl gecreëerd, maar je kan nog steeds horen waar we vandaan komen. Dus, dit album is een selectie van nummers die we graag horen en die ons hebben beïnvloed. Sommige zijn nieuw in onze set, andere gaan al jaren mee.

Livesessie

Last but not least: Blues From Jupiter is een livesessie. Géén overdubs, géén gesjoemel in de studio. Wat maakt dat het een heel eerlijk album geworden is, dat zeer dicht in de buurt komt van wat we live doen.
Kortom, we denken dat deze plaat een leuk extraatje is voor onze fans die ons sinds het prille begin volgen, maar ook voor bluesliefhebbers die nieuwsgierig zijn naar onze roots. Een bijzonder ’tussendoortje’ in afwachting van album nummer vijf dat in de steigers staat.”

Bestel: Blues From Jupiter via: Platomania Boogie Beasts Website

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.