Expositie Harry Muskee 80 jaar in C+B Museum

Het C+B Museum in Grolloo opent voor het eerst na de coronapandemie op vrijdag 11 juni haar deuren weer voor het publiek. Een dag daarvoor, donderdag 10 juni, zal de nieuwe expositie in het museum worden geopend. Deze expositie staat volledig in het teken van Harry Muskee, de vroegere leadzanger en frontman van Cuby & The Blizzards.

Dat er nu een speciale tentoonstelling is gewijd aan Harry Muskee, heeft met het gedenkwaardige jaar 2021 te maken.

Dit jaar is het namelijk tachtig jaar geleden dat Harry Muskee werd geboren en ook wordt dit jaar stil gestaan bij de tiende sterfdag van Muskee.

“Voor het C+B Museum alle reden om uit te pakken met een expositie die geheel in het teken van Harry Muskee staat”, zegt conservator Sjoerd Looijenga. “Er zijn erg veel bijzondere objecten in deze tentoonstelling te zien en via het nieuwe podcastsysteem van het museum kunnen wij veel unieke geluidsfragmenten van Harry Muskee laten horen.“Onder de titel “Harry Spreekt, Stap in de wereld van Muskee” ga je als het ware op “belevingstour” door met museum, met Harry Muskee als gids. De bezoeker krijgt veel informatie over het leven van Harry Muskee. Beelden en voorwerpen maken veel van dat leven zichtbaar en op die wijze komt Muskee heel dichtbij. Op basis van bestaand archiefmateriaal zijn er zo’n veertig geluids- en beeldfragmenten geselecteerd waarin Nederlands bekendste blueszanger spreekt over zijn allerjongste jaren, de schooltijd, het voetbal, liefde voor dieren, Grolloo, groupies, logees en veel meer.

Ook is de Edison te zien die Cuby & The Blizzards in 1968 ontvingen voor hun succesvolle LP Desolation en zijn daarbij unieke geluidsfragmenten te horen die door fan van het eerste uur, Hein van der Vliet, zijn opgenomen. Hij zat toentertijd met bandrecorder en microfoon naast de televisie om het geluid op te nemen. Meer dan vijftig jaar later blijken dit, voor zover bekend, de enig bewaard gebleven opnamen van de uitreiking van de Edison aan Cuby & The Blizzards te zijn.

Daarnaast zijn bijzondere attributen te zien uit 2011 van het bluesfestival “Groeten uit Grolloo”. Toenmalig organisator Johan Kleine heeft verschillende festivalstukken geschonken aan het museum in Grolloo en deze zijn voor het eerst te aanschouwen. Textielkunstenaar Anna Horlings uit Assen heeft een realistisch van stof genaaid portret van Muskee aan het museum in bruikleen afgestaan, dat ook te zien is.

De expositie laat tevens nieuwe aanwinsten zien, tot nu toe onbekend gebleven materiaal, veel fotowerk en ook de opstelling van muziekinstrumenten, als zouden Cuby & The Blizzards een concert geven. Een complete C+B backline met onder meer een nieuw verworven drumstel van The Blizzards, versterkers, toetsenborden en gitaren, koffers en microfoons laten de concertsfeer van vroeger zien.

Donderdag 10 juni wordt de expositie geopend en vanaf vrijdag 11 juni is deze voor het publiek te bezichtigen. De exacte openingstijden staan op de site www.cubymuseumgrolloo.nl.

Cuby T-shirt? Check: https://www.bluesstore.nl/product/unisex-t-shirt-cuby-forever-met-korte-mouw-2/