CHICKENFORCE 1 | Friese wind door de blues

Chickenforce 1: Friese popmuzikanten verenigen zich in bijzonder bluesproject

Chickenforce 1 is de naam van een Fries elpeeproject waarin een dwarsdoorsnee van de rockscene uit deze provincie aan het werk is te horen. Maar liefst vijftien muzikanten zijn door initiatiefnemers Nico Outhuijse (De Kast), Rik Meijer en Gooitzen Greidanus opgetrommeld om een steentje bij te dragen. En dan hebben we het over onder andere Auke Busman (ex-Twarres), Minke Adema, Bas Kleine, Marieke Meijer, Ruben Mulder en Jack Bottleneck. Ook Fokke de Jong (ex-Normaal en King Of The World) is van de partij, al is hij dan geen ,oprechte Fries.’  Het resultaat bestaat uit een aantal smaakvol gekozen covers, met het accent op blues. Zo zijn er fraaie interpretaties te horen  van Ian Siegal’s Take A Walk In The Wilderness, de rockabilly klassieker I’m Left, You’re Right, She’s Gone en de gloedvolle souballad You Were Never Mine van Janiva Magness. Als een rode draad loopt het doorleefde gitaarspel van Rik Meijer door alle nummers.

De opnames vonden plaats in de Leeuwarder  Grien Room studio van Nico Outhuijse,  drummer van De Kast. Nico: ,,Ik heb vroeger met Rik Meijer en Gooitzen Greidanus in diverse bandjes gespeeld. Na 35 jaar kwamen we elkaar weer tegen en we vonden het hoog tijd om samen weer eens mooie muziek op te nemen. We nodigden vervolgens een aantal gastmuzikanten uit om mee te doen in de door ons gekozen nummers.’’

Als drummer van De Kast associeer je Nico niet direct met bluesmuziek. Toch heeft hij wel degelijk zijn roots in dit genre.  ,,Mijn ouders hadden een kroeg in Harlingen en daar was regelmatig livemuziek,’’ vertelt hij.,,Het Piepke heette dat café en er was voornamelijk blues te horen, want daar was mijn vader helemaal gek van. Dat is dan ook het genre waarmee ik ben opgegroeid. Als klein jongetje mocht ik altijd even de eerste set beluisteren en daarna moest ik naar bed. Maar ik ging echt niet slapen, ik ging stiekem op de trap zitten en zo kon ik mooi de volgende sets horen. Ja, wie heb ik op die manier niet allemaal gehoord. De Blues Connection met Eelco Gelling bijvoorbeeld, een groep waar ik zelf later ook nog een blauwe maandag in  gespeeld heb.’’

initiatiefnemers: Gooitzen Greidanus | Rik Meijer | Nico Outhuise

Chickenforce 1 is alleen op vinyl verkrijgbaar en uitgebracht op het label Big Bad Wolf Records van Tamme Oosterhof uit Leeuwarden. Hij is eigenaar van de gelijknamige platenwinkel in de Friese hoofdstad en Chickenforce 1 is zijn eerste release. ,,Een eigen platenlabel is altijd al mijn grote wens geweest,’’ verklaart hij. ,,Ik zie het naast het runnen van een platenzaak als een hele nieuwe uitdaging.’’

Big Bad Wolf Records. Noordvliet 227 8921 GG Leeuwarden Nederland. E-mail: info@bigbadwolfrecords.nl | www.bigbadwolfrecords.nl

Tekst: Harry de Jong | http://chickenforceproject.com/

WIN een album van Chickenforce 1

Dé Blueskrant geeft drie vinyl-albums weg, maar daar moet je wel iets voor doen. Chickenforce 1 bestaat niet alleen uit mannen: Noem drie dames die meegewerkt hebben aan dit project en mail je antwoord vóór 21 juli naar: info@deblueskrant.nl